Notiuni elementare de anticipare a ploii

De ce cele mai multe ori, furtunile isi anunta sosirea prin norii de culoare albastru-gri, fulgere, tunete si vant. Totusi, nu te baza pe faptul ca esti un bun cunoscator al semnelor care prevestesc venirea ploii si nu ignora previziunile adevaratilor meteorologi!

Anticiparea ploii se rezuma la teorie, asa ca, iata cateva sfaturi teoretice care te pot feri de ploaie.

Dupa-amiaza, partea din zi cea mai predispusa la ploi
In cele mai multe cazuri, ploile torentiale care pot lua aspect de furtuna apar dupa-amiaza. Asa ca, porneste pe traseu dimineata, astfel ca in jurul orei 14:00 sa te aflii langa o cabana, un refugiu sau un loc de campat. In aceste zone, de obicei, poti afla de la cabanieri sau salvamontisti cum va fi starea probabila a vremii pentru restul zilei. Apoi, in functie de informatiile pe care le ai si de starea in care te aflii poti lua o decizie. Daca sa continui sau nu.     

Semnele ploii
Pe munte vremea este schimbatoare si de aceea la un interval de 15 – 20 de minute este bine sa te uiti la cer. Daca sunt nori de culoare albastru-gri care au tendinta sa se uneasca, atunci sunt sanse ca acei nori sa prevesteasca venirea ploii.
In cazul in care norii sunt insotiti si de descarcari electrice, pot aparea precipitatii torentiale insotite si de vant.

Cum masori distanta la care s-a produs un fulger
Distanta la care s-a format fulgerul poate fi determinata matematic. Se numara secundele dintre fulger si tunet, iar valoarea se imparte la 3.  Rezultatul obtinut este distanta aproximativa in kilometri.
Acest procedeu se repeta de cateva ori pentru a trage concluzia daca ploia se departeaza (timpul dintre fulger si tunet se mareste) sau se apropie (timpul dintre fulger si tunet se micsoreaza). Desigur, apropierea sau indepartarea norilor se poate observa si vizual.

Fereste-te de zonele inundabile
Atunci cand timpul dintre tunet si fulger este mai mic de 24 de secunde si scade (24 secunde / 3 = 8 km), vaile abrupte se vor parasi in graba. In aceste zone exista riscul ca in orice moment sa se formeze suvoaie repezi de apa. Apoi, de urgenta, se va cauta / construi un adapost intr-o zona ferita de inundatii.
Chiar daca in zona in care te aflii nu ploua, in amonte, odata cu precipitatiile si cu scurgerea apei de pe versanti, sunt sanse mari sa se formeze puhoaie extrem de periculoase care aduna in drumul lor crengi, pietre sau chiar copaci.

Ploia surpriza
In functie de locul in care te aflii, de directia vantului si de distanta este posibil sa nu iti dai seama ca se apropie ploaia, decat cand este prea tarziu. In acest caz, salvarea sau adapostirea tine de locul unde de aflii, de noroc, de reactii si de cunoastere.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.