Cum sa alegi sosetele tehnice de munte

Ciorapii au o importanta majora pentru mentinerea piciorului uscat si la o temperatura normala, indiferent de dificultatea traseului sau de clima. O pereche de sosete de calitate te fereste de umiditate, de basici si de alte iritatii sau neplaceri care pot aparea in timpul activitatilor de lunga durata.

In principal, ciorapii sunt impartiti in 3 categorii:
– usori / subtiri / de vara: recomandati pentru traseele usoare din perioadele calduroase. Acest ciorap este foarte usor, are capacitatea de a combate mancarimea si este foarte eficient in eliminarea transpiratiei.
– medii: pentru traseele de dificultate medie si care nu depasesc doua zile. Dispun de intarituri in zona calcaiului si a degetelor pentru o buna amortizare a socurilor. Sunt recomandati atunci cand temperatura este moderata spre rece.


– grei / grosi / de iarna: pentru traseele de dificultate mare si de lunga durata. Sunt cele mai groase si calduroase sosete, fiind potrivite pentru zilele geroase. Ofera cea mai buna amortizare, indiferent de traseu sau greutatea transportata.

* Cand alegi o pereche de sosete, o buna regula este sa potrivesti greutatea sosetelor cu greutatea incaltarilor. Sosetele usoare se potrivesc cu ghetele, adidasi specifici muntelui sau bocancii de doua sezone. Ciorapii de grosime medie cu incaltarile de trei sezoane, iar cei grosi cu bocanci rigizi de iarna. Daca vremea este moderata spre rece combinati doua perechi de sosete: cele usoare cu cele medii; iar daca este ger se poate adauga la ciorapii grosi o pereche de sosete medii.

*In functie de clima, temperatura, traseu, greutate, incaltaminte etc. toate cele 3 tipuri de sosete se pot combina intre ele dupa bunul plac, atat timp cat te simti bine. Totusi, este bine ca prim strat sa se incalte ciorapul cel mai subtire si sa se continue in ordine crescatoare spre ultimul strat din exterior.

Materiale intalnite 
lana normala / lana merino: o fibra naturala antibacteriana care ofera respirabilitate, amortizare, izolatie, rezistenta si caldura, indiferent daca este uda sau uscata. Ca si parti negative lana se usuca mai greu decat noile materiale sintetice si provoaca mancarimi (nu si lana merino) in contact cu pielea.
* Noile amestecuri de lana cu fibre sintetice remediaza inconvenientele ciorapului 100% din lana. Mancarimea poate fi indepartata si daca se utilizeaza ca prim strat un ciorap dintr-un material sintetic.

materiale sintetice: fibre create in laborator pentru a mari confortul, izolatia, amortizarea, timpul de uscare etc. Printre cele mai cunoscute:
– Coolmax: elimina eficient umezeala
– Poliester: se usuca foarte repede
– Acryl: ofera izolare si un sentiment de moale
– Nailon: rezistenta in timp si are elasticitate

• matase: un material organic care retine caldura, dar nu are o foarte mare rezistenta
• bumbac: ciorapii din bumbac nu sunt recomandati pentru niciun tip de traseu montan. Principalul motiv este ca acest material retine umezeala asemenea unui burete si nu ofera caldura atunci cand esti ud. Ciorapii din bumbac sunt confortabili doar atunci cand sunt uscati.

De stiut
– ciorapii de munte de calitate au cusaturi confortabile si intarituri de amortizare suplimentare la calcai, glezna, talpa si la varful degetelor. Acest design ajuta la ridicarea nivelului de confort si de protectie in zonele cu cel mai mare impact la mers
– in functie de traseu, pentru prevenirea basicilor trebuie sa purtati un strat de ciorapi subtiri si apoi un strat mai gros
– senzatia de oboseala a picioarelor se poate diminua daca ciorapul nu este prea strans pe picior. Orice urma, la nivelul gleznei de obicei, este dovada ca circulatia sangelui este afectata in respectiva zona.
– pentru a evita alunecarea sosetelor in bocanci este recomandat ca ciorapii sa nu fie prea largi
– materialele din care sunt confectionate sosetele trebuie alese in functie de metabolismul fiecaruia. Ex: ciorapii de lana pot degaja prea multa caldura pentru unele persoane
– intotdeauna este bine sa aveti de rezerva o pereche de sosete in rucsac

2 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.