Oamenii muntilor au nevoie de girofar si sirena! Autospecialele Salvamont, masini obisnuite pe sosele

Doua evenimente intamplate in weekend-ul trecut arata cat de neputincioase sunt serviciile Salvamont atunci cand au de infruntat traficul aglomerat. In primul caz, salvatorii montani din Arges au stat blocati pe Transfagarasan, in al doilea, salvamontistii din Baile Herculane (care de fapt este unul singur!) au stat pe sosea in zona 7 Izvoare, masina lor fiind chiar lovita de un sofer grabit.

In cazul incidentului din Herculane, un adolescent de 19 ani a murit. Nu stiu daca tanarul avea sau nu probleme medicale…, insa stiu ca fiecare minut pierdut de salvamontisti in trafic, scad sansele celor care au nevoie de ajutor. Din aceste doua cazuri, se poate deduce ca sunt situatii in care victimele din munti sunt la mila soferilor cu nervii intinsi la maxim prinsi in ambuteiaje…

In lipsa dotarii autospecialelor Salvamont cu semnale acustice si luminoase, precum a celor de Politie si de Ambulanta sau SMURD, presupun ca sunt interventii in care salvatorii montani scot capul pe geam pentru a da explicatii celorlalti participanti la trafic de ce dau flashuri si claxoane. In lipsa unui girofar, acesti oameni inimosi, multi dintre ei voluntari, risca amenzi si isi pun viata in pericol, asa cum au facut cei din Herculane. In cazul acestora, au fost doar pagube materiale, dar daca am pune raul in fata?

Si acum am trei intrebari pentru autoritati, la care nu gasesc raspuns:
1. De ce nu considera necesara dotarea autospecialelor Salvamont cu  semnale acustice si vizuale de semnalizare?
2. De ce nu cred ca este nevoie ca salvamontistii sa ajunga mai repede la locul interventiilor la care sunt solicitati prin Serviciul de urgenta 112?
3. De ce li se pare normal ca salvamontistii sa se expuna pericolelor si pe sosea?

18 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.