GPS Garmin eTrex 30, caracteristici si comparatii

Majoritatea turistilor romani care calatoresc pe munte folosesc harta si busola, mai putin GPS-ul (Global Positioning System). Beneficiul principal al acestui sistem de pozitionare globala este ca iti arata cu exactitate locul unde te afli.
Daca te-ai ratacit, te poti intoarce pe unde ai venit sau poti urma un alt traseu fara mari probleme.
Un model bun pentru calatoriile pe munte apartine firmei Garmin, modelul eTrex 30.

Ca si design, aparatul seamana cu un telefon mobil din anii ’90, dar nu va lasati inselati de aparente. Este un modelul de top dintr-o serie ‘light’ gandita special pentru munte.     

Alege modelul care ti se potriveste
Garmin a scos si aparate mai avansate ca eTrex 30, cu touchscreen, cu optiuni in plus, dar sunt cam mari si grele ca sa le cari pe munte. Acest model, cred ca este combinatia ideala intre marime si capabilitati.  Compara aici cele 3 modele din seria eTrex.
Un alt model de luat in considerare este  GPSMAP 62.  In comparatie cu eTrex30, acest model are un semnal mai bun si un plus de usurinta in utilizare.
Compara eTrex 30 cu GPSMAP 62.
Un loc de unde se pot achizitiona, la un pret bun, aparate GPS este si Amazon.

eTrex 30  iti permite sa incarci / descarci harti 
Pe langa Garmin mai sunt si alti producatori de aparate GPS (TomTom, Mio), insa cei de la Garmin au serii specializate pentru munte si au si suport dedicat pentru Romania.
Cel mai important aspect pentru modelul eTrex 30 este ca iti permite sa incarca harti. La achizitionare aparatul contine o harta rudimentara, din pacate pentru Romania este aproape inutila.

Descarca harti pentru orice zona din lume
Garmin dispune de harti pentru aproape orice zona din lume, pentru unele locuri au chiar ‘Birdseye view’ – harti facute din avion, un fel de Google Maps, dar mai detaliate.
Pentru munte sunt hartile topografice special documentate pe anumite zone. Descarca hartile.

Shop special pentru Romania
Harti pentru Romania se gasesc aici, potrivit fiind ROAD 2008. Acum a aparut si ROAD 2012, harta foarte detaliata cu toata Romania, care contine chiar si traseele montane din Bucegi si Fagaras.
Mai exista si harti free care pot fi instalate si ele pe GPS. Pentru telefoanele care folosesc Android se pot descarca harti de pe openandromaps.org

Cum functioneaza GPS-ul
Practic, aparatul in sine salveaza intr-un fisier coordonatele de pozitionare la diferite intervale. Asa realizeaza el track-ulurile. Iti arata directia, distanta, altitudinea, o harta (harta pe care trebuie sa o instalezi) etc
Dupa ce ai facut un traseu coordonatele se pot exporta pe alt aparat cu GPS, in calculator, pe un telefon sau sa-l incarci in Google Maps sau Google Earth. Deasemenea, se poate incarca in GPS un traseu facut de altcineva. Aparatul are o interfata USB prin intermediul careia poti copia pe el trasee si harti ca si cum ai copia fisiere pe un telefon sau mp3 player.
Cei de la Garmin ofera si softuri speciale de mapping, Basecamp si Mapsource, cu ajutorul acestora poti sa-ti gestionezi track-urile si hartile de pe GPS.

 

4 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.