Turist surprins de avalansa pe Valea Costilei, Masivul Bucegi

„Un grup de 5 turisti, 4 baieti si o fata, au urcat azi pe Valea Costilei din Bucegi. Unul dintre ei, cand mai avea cativa metri sa iasa sus pe platou, a cazut, declansand o avalansa care a parcurs toata valea, oprindu-se la 50 m de Refugiul Costila. Mai multi alpinisti, aflati in momentul respectiv la Refugiul Costila, au declansat operatiunea de cautare a acestuia, gasindu-i doar casca, rucsacul si cei doi pioleti. Salvamontul, ca unica structura abilitata legal sa intervina in astfel de situatii, a constituit o echipa de interventie, formata din 8 salvatori montani de la SPJ Salvamont Prahova si 6 de la formatia locala Salvamont Busteni. Aceasta a ajuns la fata locului si a pornit imediat actiunea de cautare, conform procedurilor, prin sondarea bruta si detaliata a zonei avalansei, desi afara se intunecase. In jurul orei 19.00 am hotarat sistarea cautarilor, deoarece a mai pornit o avalansa, care era foarte aproape sa surprinda echipa de cautare”, au scris salvatorii la finalul cautarilor de sambata pe pagina de Facebook Salvamont Romania.

Duminica, in jurul orei 10.00, s-a reluat actiunea de cautare a turistului disparut in avalansa.

 

Din cauza frigului, salvatorii au oprit cautarile duminica dupa-amiaza, insa vor cauta din nou luni cu caini dresati pentru astfel de interventii.

Un barbat a fost surprins, sambata in jurul orei 15, de o avalansa in Muntii Bucegi pe care a provocat-o chiar el.

Turistul dat disparut se afla intr-un grup de 5 persoane si incerca sa urce spre platoul Bucegi prin Hornul Coamei, Valea Costilei, pe un traseu cunoscut de alpinisti, iar pe la 1.700 de metri altitudine a avut loc ruperea de zapada. Doi dintre turisti au fost surprinsi de avalansa. O fata a reusit sa se salveze, iar un barbat a alunecat cateva sute de metri.

Persoana disparuta este din Bucuresti si are varsta de 30 de ani. Salvatorii montani au gasit pana in acest moment rucsacul si casca victimei. Barbatul a alunecat pe o bucata de gheata si in caderea a provocat avalansa, iar mai apoi nametii l-au acoperit.

O a doua avalansa a avut loc in zona! Echipa de salvamontisti a oprit cautarile, urmand a le relua duminica.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.