Cum sa te incalzesti atunci cand esti ud leoarca

Indiferent daca ai echipament de ultima generatie impotriva ploii sau daca ai o pelerina de celofan, atunci cand te plimbi prin ploaie te uzi. Cauzele principale sunt umezeala din aer, precipitatiile (pe partea exterioara a echipamentului) si vaporii de apa produsi de transpiratie (pe partea interioara, la nivelul pielii).

Excluzand posibilitatea de adapostire / campare pe timp de ploaie, iata cateva idei care te pot ajuta atunci cand urmeaza sa te uzi sau esti deja ud.

Ce trebuie sa faci cand esti surprins de ploaie pe munte
cand temperatura este peste 25ºC: poti sa renunti in a te imbraca cu echipamentul de ploaie. Continua sa mergi pana la locul unde vrei sa campezi / cazezi si acolo te schimbi cu un alt rand de haine uscate.


– cand temperatura este sub 25ºC: exista riscul aparitiei hipotermiei! In primul rand imbraca-te cat mai repede cu echipamentul de ploaie, apoi gandeste-te cum sa iti mentii temperatura corpului la un nivel ridicat. Trebuie sa fii constient ca urmeaza sa te uzi.
– pe timp de furtuna: nu trebuie sa te gandesti prea mult cum sa te feresti de ploaie, oricum o sa fii leoarca in decurs de cateva minute, ci cum sa te incalzesti.

Cum sa te incalzesti atunci cand esti ud leoarca
1. Atunci cand nu exista posibilitatea de adapostire, campare, foc etc. caldura se poate produce cu ajutorul miscarii. Nu trebuie sa te opresti din mers decat atunci cand pericolul hipotermiei dispare.
2. Imbraca-te in straturi. Stratul din mijloc sa fie format dintr-o bluza de lana groasa (bluza de lana taraneasca). Chiar daca este uda, daca te misti, te mentine cald. Ca si dezavantaje, lana este grea si se usuca greu.
3. Daca se impune, poti sa pui un sac de plastic direct pe piele, apoi o bluza uscata si peste inca un sac. Ideea este ca stratul de mijloc sa ramana uscat, nu pielea. Aceasta „bariera de vapori” este 100% impermeabila si mentine caldura produsa de organism. Nu o sa fii uscat, nu o sa fie confortabil, dar eviti hipotermia atata timp cat esti in miscare.

Mentinerea hainelor uscate in rucsac
Hainele din rucsac raman uscate daca le bagi / invelesti intr-un material impermeabil. Cel mai usor scapi de probleme daca iti pui hainele in pungi de plastic. Cand incepe ploaia acopera si rucsacul cu o husa impermeabila. Daca husa ranitei nu este rezistenta la apa inveleste cu o folie de plastic rucsacul si apoi acopera-l cu respectiva husa.

Pentru cei neechipati
Daca afara este frig, nu ai echipament impermeabil si te-a prins ploaia pe munte, cel mai bine te opresti din mers (daca nu esti intr-o zona inundabila). Incearca sa te adapostesti. Daca nu ai unde, sub un celofan este perfect. Un sac de plastic nu este nici scump si nici greu sa-l iei cu tine pe munte. In cazul in care ploaia nu se opreste, iar distanta si durata pana la locul unde vrei sa ajungi nu o cunosti sau traseul este greu accesibil, cel mai bine te intorci pe unde ai venit. Cunoscand traseul, distranta si durata improvizezi din sacul de plastic o pelerina si faci cale intoarsa.

Pentru cei echipati
Cei care detin tot echipamentul impermeabil se pot deplasa in timpul ploilor de scurta durata fara probleme. In timpul ploilor mai lungi nu ai cum sa ramai total uscat mai mult de 1 – 4 ore (in functie de volumul de precipitatii), chiar daca ai cel mai bun echipament impermeabil. Dupa 4 ore incepi sa te uzi treptat.

Din fericire, in Romania daca esti pe o creasta, in majoritatea cazurilor, ajungi in cel mult 12 ore la un sat, oras, refugiu sau la o cabana. Astfel, daca te deplasezi, se reduc sansele sa stai ud mai mult de 12 ore.

Atat timp cat, atunci cand deschizi geaca ies aburi, temperatura corporala interna este in limita de confort. Daca in interiorul gecii nu este cald, transpiratia se transforma imediat in apa rece, iar hipotermia se poate instala in orice moment.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.