Prognoza meteo cu ajutorul norilor

Atunci cand nu te afli cu capul in nori, la propriu, ai posibilitatea sa vezi o mare parte a cerului si stii sa interpretezi comportamentul, forma, viteza si diferitele combinatii de nori de pe cer, poti deduce cu o precizie destul de mare cum va fi vremea in urmatoarele 12 – 24 de ore. Desi este complicat, trebuie retinut ca sansele sa cada precipitatii sunt mai mici atunci cand norii de pe cer sunt la o altitudine mai mare.

Nori Cirrocumulus

1. Norii Cirrocumulus
Seamana cu valurile de apa de pe suprafata unui lac si indica vreme frumoasa.

Nori Stratocumulus

2. Norii Stratocumulus
Sunt mari, dispusi in forma unor gramezi de culoare deschisa sau usor inchisa si impanzesc cerul. Foarte, foarte rar aduc precipitatii de scurta durata.

Nori Stratus

3. Norii Stratus
Sunt josi, inchisi la culoare, care pot atinge chiar si pamantul. De cele mai multe ori nu aduc precipitatii, iar atunci cand aduc, vin cu o burnita de scurta durata. Daca noaptea se aduna intr-un strat mai gros, iar dimineata, intr-un interval scurt de timp dispar, atunci se anunta vreme buna.

Nori Altocumulus

4. Norii Altocumulus
Au culoare gri-deschis si apar de obicei dupa ploaie torentiala sau, daca atmosfera este calda si umeda, anunta precipitatii in urmatoarele 12 ore.

Norii Cumulonimbus

5. Norii Cumulonimbus
Sunt grosi si sunt asemanatori unor munti sau se mai pot compara si cu forma unei nicovale. Prevestesc ploi torentiale sub forma de vijelie, cu tunete, fulgere, vant puternic, grindina, o cantitate mare de precipitatii cazuta intr-un timp scurt.

Nori Cumulus

6. Norii Cumulus
Sunt albi grosi, mari si pufosi. Cand apar separati indica vreme frumoasa, insa daca se aduna si culoarea lor devine mai inchisa anunta ploi torentiale. Se pot transforma in norii cumulonimbus (punctul 5).

 

Nori Cirrus

7. Norii Cirrus
Albi stralucitori, mici, in forma de suvite subtiri si transparente. Daca se deplaseaza incet, inseamna ca va fi vreme frumoasa, daca se deplaseaza repede, urmeaza o schimbare a vremii in urmatoarele 24 de ore.

 

Nori Cirrostratus

8. Norii Cirrostratus
Se aseamana cu o perdea, acopera cerul, iar in jurul Soarelui sau Lunii se poate observa un un cerc luminos. Atunci cand norii cirrus (punctul 7) se transforma cirrostratus si se inchid la culoare, prevad o schimbare a vremii. In urmatoarele 24 de ore sunt sanse foarte mari sa cada precipitatii sub forma de ploaie sau ninsoare, in functie de temperatura.

 

Nori Altostratus

9. Norii Altostratus
De obicei acopera tot cerul, sunt de culoare inchisa, obtureaza aproape in totalitate locul unde se gaseste soarele pe cer si anunta aer rece si ploaie sau ninsoare.

 

Nori Nimbostratus

10. Norii Nimbostratus
Fata de norii altostratus (punctul 9), au densitate mai mare, mai grosi si o plafonare mai mica (se mai vede si cerul). Pe alocuri au culoare gri inchis. Acesti nori vin cu precipitatii de ploaie sau ninsoare care poate dura mai multe ore sau chiar zile.

Cum masori distanta la care s-a produs un fulger fata de locul unde de afli

Distanta la care s-a format fulgerul poate fi determinata matematic. Se numara secundele dintre fulger si tunet, iar valoarea se imparte la 3. Rezultatul obtinut este distanta aproximativa in kilometri. Acest procedeu se repeta de cateva ori pentru a trage concluzia daca ploaia se departeaza (timpul dintre fulger si tunet se mareste) sau se apropie (timpul dintre fulger si tunet se micsoreaza). Desigur, apropierea sau indepartarea norilor se poate observa si vizual. De obicei, ploaia incepe atunci secundele dintre fulger si tunet este mai mica de cifra 12.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.