Au urmat indicatiile GPS-ului cu platforma Google Maps si au ramas blocati. Salvamont Neamt: „A fost una dintre cele mai riscante operatiuni derulate in ultimii ani”
|Noaptea de sambata spre duminica a fost una pe care salvamontistii din Neamt nu o vor uita prea curand. In prima parte, salvatorii montani au cautat intr-o zona mai putin accidentata pentru ca turistii rataciti, un barbat si o femeie, au omis sa spuna cand au apelat Serviciul de urgente 112 si ca s-au catarat cu ajutorul corzilor.
„Dupa mai bine de o ora si jumatate de cautari, o informatie precum ca cei doi folosisera echipament de alpinism si catarare, inainte de a se rataci, avea sa transforme o operatiune relativ simpla de cautare si salvare, in una dintre cele mai riscante operatiuni derulate in ultimii ani”, scrie intr-un mesaj pe Facebook Salvamont Neamt.
Dupa aflarea vestii, o alta echipa aflata la Baza de Interventie Dochia (Masivul Ceahlau) a plecat in cautarea lor. „La scurt timp echipa aveau sa comunice ca au localizat victimele in treimea superioara a peretelui din stanga Jgheabului cu Cascade, un valcel cu pereti in trepte pe care se prelinge apa si unde, de-a lungul timpului, unii dintre cei care s-au aventurat au sfarsit tragic”, mai apare scris in aceeasi postare a salvamontistilor.
A urmat punerea in aplicare a tuturor cunostintelor acumulate de salvamontisti in ani de interventii, iar cand acestia au ajuns la turistii blocati au aflat si cum au ajuns acolo, cu ajutorul Google Maps. „A urmat rapeluri peste pereti de zeci de metri si aproape de crucea noptii, echipa de interventie a reusit sa ajunga langa cei doi pseudo-alpinisti, care desi echipati corespunzator si cu ceva materiale tehnice la ei, nu aveau sau nu le functionau lanternele. Mai mult de atat, intrebati cum au ajuns in aceasta situatie imposibila, au afirmat ca au urmat indicatiile GPS-ului cu platforma Google Maps, care indica ca pe acolo este un traseu turistic!”
„Scoaterea din perete a insemnat numeroase lansari peste pragurile de stanca, intr-o bezna totala, strapunsa numai de frontalele salvatorilor, fara sprijinul echipei de baza, care nu putea intra in canion existand riscul caderilor de pietre si trebuind sa catere noaptea pereti alunecosi pe care se prelingea apa”.
La finalul postarii, salvatorii montani recunosc ca a fost una dintre cele mai grele si periculoase interventii din ultimi ani si ca noaptea de 2 septembrie 2017 va intra in istoria lor. „La ora 03 cei cele doua persoane din Bacau au fost lasate in siguranta in Izvorul Muntelui. Se iveau zorile pe Ceahlau cand salvatorii ajungeau inapoi in Bazele de Interventie dupa o noapte care va intra in istoria SALVAMONT NEAMT”.
Aursa foto: Salvamont Neamt
Sunt tot felul de marcaje pe Google Maps în zone montane. Trasate ca și cărări deși nu sunt active de mult sau nu au fost niciodată. Am patit asta in Retezat in Seaua Scorota. Vroiam să trec dinspre Piule spre Drăcșanu. De acasă apărea cărare prin jneapăn pe șea. Am editat hărti pe google. Cineva trebuie să dea click cu click calea și să salveze. Știam ca era zero marcaj dar părea ok pe imagini satelitare și nu imi puteam imagina de ce ar salva cineva un traseu pe google maps fără să fi mers pe el în realitate. In teren, cărarea se închidea și te scotea intr-un parau relativ banal inițial, dar care ducea usurel inspre niște stânci. Traseul a devenit gradual, incet-incet, dificil de revenit. Nu a fost ceva f. evident. Zonele deschise fără jneapan se vedeau desi erau despărțite de tufe mai dese. La coborât nu părea ceva greu. Înapoi in urcare era infinit mai greu să revii (urcus pe crengi de jneapan). A fost nevoie de 2h de mers pe jneapăn pe curbă de nivel pe o pantă ajungând și la 35 de garde ca să ieșim afară din jneapăn. Am experienta de peste 10 ani de munte. Nu am anticipat așa deteriorare rapidă de traseu in așa timp scurt comparat cu imaginea satelitara. De atunci sunt mult mai atent la aspecte aparent evidente precum ocolirea de către traseele marcate ale unor zone aparent ușoare sau combinatia dintre tipul de vegetatie si energia de relief a zonei (panta). Și evident la fucking Google Maps. Nu a fost factorul decisiv pentru a trece prin sea, dar cu siguranță a redus pragul de atenţie la posibile pericole.
Admirație TOTALĂ pt salvamontiştii curajoşi ! Nu ne dăm seama cu adevărat de munca lor , decât , când un eveniment ca acesta , ne salvează …admirație şi recunoştința acestor minunate persoane voluntare care salvează multe vieți omeneşti ❤❤❤
Ideea este in felul urmator, cand vrei sa faci niste trasee pe care nu le cunosti, n ai mai fost prin zona respectiva, suna ti un prieten sau pe cineva care stie acele locuri, informeaza te…iar cand ajungi in zona sau chiar mai repede, cauta sfatul salvamontistilor din zona respectiva, cauta referire la ghizii montani, suntem in epoca internetului si a telefoniei mobile, nu doare sa apelezi la altii si nici nu ti scad meritele unei reusite in acel traseu, ci mai degraba vor fi mai mici facturile de interventie in caz ca nu reusesti sau patesti ceva in traseul ales. Salvatorii vor sti mai bine unde esti si ce trebuie sa faca pentru a te extrage din acea situatie dificila. Informeaza te foarte bine, anunta salvamontistii din zona respectiva, atunci cand alegi sa faci un traseu montan…
harta, busola si orientarea turistica sunt sfinte. Eu folosesc un GPS Garmin si imi pun locatiile de acasa, dar de harta tot nu ma las
Deci marcajele sunt cele mai sigure.