Au urmat indicatiile GPS-ului cu platforma Google Maps si au ramas blocati. Salvamont Neamt: „A fost una dintre cele mai riscante operatiuni derulate in ultimii ani”

Noaptea de sambata spre duminica a fost una pe care salvamontistii din Neamt nu o vor uita prea curand. In prima parte, salvatorii montani au cautat intr-o zona mai putin accidentata pentru ca turistii rataciti, un barbat si o femeie, au omis sa spuna cand au apelat Serviciul de urgente 112 si ca s-au catarat cu ajutorul corzilor. 
„Dupa mai bine de o ora si jumatate de cautari, o informatie precum ca cei doi folosisera echipament de alpinism si catarare, inainte de a se rataci, avea sa transforme o operatiune relativ simpla de cautare si salvare, in una dintre cele mai riscante operatiuni derulate in ultimii ani”, scrie intr-un mesaj pe Facebook Salvamont Neamt.

Dupa aflarea vestii, o alta echipa aflata la Baza de Interventie Dochia (Masivul Ceahlau) a plecat in cautarea lor. „La scurt timp echipa aveau sa comunice ca au localizat victimele in treimea superioara a peretelui din stanga Jgheabului cu Cascade, un valcel cu pereti in trepte pe care se prelinge apa si unde, de-a lungul timpului, unii dintre cei care s-au aventurat au sfarsit tragic”, mai apare scris in aceeasi postare a salvamontistilor.

A urmat punerea in aplicare a tuturor cunostintelor acumulate de salvamontisti in ani de interventii, iar cand acestia au ajuns la turistii blocati au aflat si cum au ajuns acolo, cu ajutorul Google Maps. „A urmat rapeluri peste pereti de zeci de metri si aproape de crucea noptii, echipa de interventie a reusit sa ajunga langa cei doi pseudo-alpinisti, care desi echipati corespunzator si cu ceva materiale tehnice la ei, nu aveau sau nu le functionau lanternele. Mai mult de atat, intrebati cum au ajuns in aceasta situatie imposibila, au afirmat ca au urmat indicatiile GPS-ului cu platforma Google Maps, care indica ca pe acolo este un traseu turistic!”

„Scoaterea din perete a insemnat numeroase lansari peste pragurile de stanca, intr-o bezna totala, strapunsa numai de frontalele salvatorilor, fara sprijinul echipei de baza, care nu putea intra in canion existand riscul caderilor de pietre si trebuind sa catere noaptea pereti alunecosi pe care se prelingea apa”. 

La finalul postarii, salvatorii montani recunosc ca a fost una dintre cele mai grele si periculoase interventii din ultimi ani si ca noaptea de 2 septembrie 2017 va intra in istoria lor. „La ora 03 cei cele doua persoane din Bacau au fost lasate in siguranta in Izvorul Muntelui. Se iveau zorile pe Ceahlau cand salvatorii ajungeau inapoi in Bazele de Interventie dupa o noapte care va intra in istoria SALVAMONT NEAMT”.

Aursa foto: Salvamont Neamt

5 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.