Seful Inspectoratului IJJ Hunedoara doreste o prevedere legala in ceea ce priveste accesul pe traseele montane inchise

Seful Inspectoratului Judetean de Jandarmi Hunedoara, Robert Vita, considera ca se impune o modificare legislativa in ceea ce priveste accesul pe traseele montane inchise, o prevedere legala care sa descurajeze turistii sa se aventureze pe aceste trasee.

„Nu avem posibilitatea legala de a impiedica turistii sa se deplaseze pe traseele montane inchise. Avem posibilitatea doar sa-i informam, ceea ce si facem de fiecare data impreuna cu colegii de la Salvamont si cu sprijinul presei. Le precizam care sunt traseele inchise, care sunt cu risc de avalanse si ce echipament trebuie sa aiba si la ce pericole se expun. Din pacate nu toti inteleg si astfel se impun multe misiuni in care ii cautam zi si noapte prin Parang sau Retezat. Din pacate unii dintre ei si-au pierdut viata. Anul trecut au fost trei cazuri mortale, doi copii in urma avalansei din Retezat si un turist in Parang. Cu toate insistentele si interventiile noastre, sunt turisti care continua sa nu inteleaga si sa-si asume riscuri nemeritate. Si salvatorii isi asuma riscuri pentru ca noi suntem obligati sa mergem sa-i salvam, sa-i cautam si sa ne expunem la riscuri”, a declarat seful IJJ Hunedoara intr-o conferinta de presa.

Ca si model bun de aplicat a fost dat un exemplu aflat in vigoare in mai multe state europene, unde turistii care se aventureaza pe traseele montane inchise sunt obligati la plata costurilor unei eventuale interventii.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.