Traseu de iarna Muntii Bucegi: Bariera din Valea Bangaleasa – Piciorul Bucsa – Varful Bucsa – Refugiul Saua Strunga – Valea Pravalelor – Valea Grohotisului – bariera din Valea Bangaleasa

Traseu de iarna in Muntii Bucegi. Obiective turistice: Moieciu de Sus, Varful Bucsa, Strungile Mici si Mari, Refugiul Saua Strunga, Valea Grohotisului.

Partea 1

Bariera din Valea Bangaleasa (Moieciu de Sus)canton parasit
Marcaj: cruce rosie 
Durata: 30 min.

Canton parasitValea BarbuletuCulmea Grohotisului / Piciorul BucsaVarful Bucsa
Marcaj: triunghi rosu 
Durata: 2 – 2½ ore

Varful BucsaSaua Bucsape sub Strungile MiciSaua Strungulita – Refugiul Saua StrungaSaua Strunga
Marcaj: banda rosie 
Durata: 1½ ore

» Mai multe detalii despre Refugiul Saua Strunga

 

Partea 2

Saua Strungape sub Strungile MariValea PravalelorValea Grohotisuluicanton parasitbariera din Valea Bangaleasa (Moieciu de Sus)
Marcaj: cruce rosie 
Durata: 2 – 2½ ore

Durata totala: 6 – 7 ore

Descrierea acestui traseu de iarna in Muntii Bucegi:

Acest traseu de iarna in Muntii Bucegi propus incepe de la Bariera din Valea Bangaleasa (Moieciu de Sus) si continua spre Varful Bucsa, Strungile Mici, Saua Strungulita, Refugiul Strunga, Strungile Mari, Valea Grohotisului. La final revenim la locul de unde am inceput excursia, la Bariera din Valea Bangaleasa.

In prima parte a traseului, din parcarea de langa bariera din Valea Bangaleasa (Moieciu de Sus) pornim pe drumul forestier marcat cu cruce rosie si in scurt timp intalnim un marcaj de directie.

Continuam traseu de iarna in Muntii Bucegi pe drumul pietruit, iar dupa inca aproximativ 20 de minute de mers, ajungem langa un canton parasit si mai apoi, unde drumul se bifurca, la marcajul de directie. Aici parasim traseul marcat cu cruce rosie si cotim spre dreapta. Trecem peste un pod de beton si imediat gasim semnul triunghi rosu, pe care il vom si urma mai departe.

Dupa aproximativ 300 de metri parasim drumul si cotim spre stanga. Mai departe inaintam pe cararea care urca accentuat pe Piciorul Bucsa.

Urmam cararea, trecem pe langa cateva locuri de unde se pot admira Strungile Mari, pentru ca mai apoi sa ne afundam in desisul padurii.

La altitudini mai inalte, trecem prin cateva portiuni unde copacii ne lasa sa vedem si imprejurimile.
Ajunsi in pajistea alpina, ajutati si de vreme, putem admira tot ne inconjoara: Piatra Craiului, Stungile Mari si Mici si in fata noastra Varful Bucsa.

Continuam urcarea si in scurt timp suntem sus pe varful Bucsa. De aici coboram usor pe Saua Bucsa, marcaj banda rosie, loc unde ne intersectam si cu un drum pietruit.

Mai departe, acest traseu de iarna in Muntii Bucegi devine spectaculos. In fata noastra ne asteapta peretii de stanca Strungile Mici pe sub care vom trecere in urcarea noastra spre Saua Strungulita.

Ajunsi in sa, ne intampina un semn de directie. Cotim spre stanga, pe cararea marcata cu banda rosie. In dreapta noastra, la orizont putem zari Cabana Babele si Varful Costila.

Dupa cateva minute de mers, suntem la refugiul turistic Saua Strunga. Adapostul construit din lemn, la momentul in care am ajuns noi arata ireprosabil, curat si dotat cu tot ce are nevoie un turist pasionat de calatoriile pe munte.

De la refugiu, urcam spre portile de piatra din fata noastra, Saua Strunga, unde gasim traseul marcat cu cruce rosie, pe care il vom urma mai departe.

In continuare inaintam cararea bine marcata care coboara pe sub Strungile Mari. Aceasta portiune de traseu de iarna in Muntii Bucegi, desi este situata pe o panta inclinata nu este dificila. Insa datorita peretelui de piatra care se ridica in dreapta noastra, si care poate fi comparat cu zidurile unei cetati uriase, este extrem de spectaculoasa.

Dupa aproximativ 30 de minute de mers de la refugiul Saua Strunga, cand ajungem in zona unde in stanga noastra o carare semnalizata cu stalpi de marcaj coboara spre padure, cotim pe acea carare. Nu am intalnit niciun semn de directie in aceasta zona, asa ca, atentie!

Ajunsi printre copaci, coboram abrupt pe cararea marcata cu cruce rosie spre Valea Pravalelor. Inaitam pe langa firul de apa din Valea Grohotisului, traversam cateva podete din lemn, pentru ca mai apoi sa ajungem intr-o poiana lunga unde gasim un adapost si un foisor.

Mai departe mergem pe langa apa, o traversam, urmand ca dupa ce ajungem la un podet de lemn sa mergem pe un drum forestier. In scurt timp ajungem la o portiune a drumului mai lata, un fel de parcare.

Inaintam pe drumul forestier si dupa inca 20 de minute suntem la cantonul parasit din Valea Bangaleasa, loc unde ne intersectam cu drumul pe care am urcat la inceputul acestei excursii.

Cotim spre dreapta si urmam drumul marcat cu cruce rosie pentru inca aproximativ doi kilometri, pana la bariera care opreste accesul auto Valea Bangaleasa, punctul final al acestui calatorii in Muntii Bucegi.

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.