Traseu spre Varful Giumalau si Cabana Giumalau, de la Transrarau. Muntii Giumalau

Traseu montan in Muntii Giumalau. Obiective turistice: Saua Fundu Colbului, Polita Caprelor, Crucea de pe Giumalau, Varful Giumalau si Cabana Giumalau.

Partea 1

Saua Fundu Colbului (soseaua Transrarau/DJ175B)Polita CaprelorCumpana de ape intre Bistrita (bazinul Paraului Colbu) si Moldova (bazinul Paraului Surii)Crucea de pe GiumalauVarful Giumalau
Marcaj: banda rosie
Durata: 2 – 2½ ore

Varful GiumalauCabana Giumalau
Marcaj: punct albastru
Durata: 30 min.

» Cazare si preturi la Cabana Giumalau

Istoricul crucii de pe Giumalau

Crucea de pe Giumalau are o inaltime de aproape noua metri si a fost ridicata pe locul unde inainte de anul 1.900 se afla o cruce din stejar.
Monumentul de beton armat de pe Muntele Giumalau, cel mai înalt munte din Bucovina, 1.857 de metri a fost ridicata in anul 1908 de Fondul Bisericesc Ortodox Roman Bucovina din Cernauti cu ajutorul gospodarilor din localitatea Pojorata.
Dupa 7 ani, anul 1915, crucea de pe Giumalau a fost doborat de catre artilerie, in Primul Razboi Mondial.
Restaurarea crucii si repunerea ei pe verticala a avut loc abia in anul 1.947 la initiativa padurarului Dumitru Breaban si cu sprijinul oamenilor din Pojorata. Astfel s-a reusit refacerea crucii si repunerea ei pe verticala.
O data cu trecerea anilor, monumentul a inceput sa se deterioreze si sa incline spre Nord – Est la circa 30 de grade, fiind din nou in pericol de prabusire.
Ultimele lucrari de consolidare si finisare a crucii de pe Giumalau au avut loc incepand cu anul 1.998 tot de locuitorii din Pojorata, dar si cu ajutorul primariei din comuna.

» Citeste si Cabana Giumalau, scurt istoric

Partea 2

Cabana GiumalauCumpana de ape intre Bistrita (bazinul Paraului Colbu) si Moldova (bazinul Paraului Surii)
Marcaj: cruce rosie
Durata: 1¼ – 1½ ore

Cumpana de ape intre Bistrita (bazinul Paraului Colbu) si Moldova (bazinul Paraului Surii)Polita CaprelorSaua Fundu Colbului (soseaua Transrarau/DJ175B)
Marcaj: banda rosie
Durata: 1¼ – 1½ ore

Durata totala: 5 – 6 ore

Descrierea traseului pe munte Saua Fundu Colbului – Varful Giumalau, traseu montan in Muntii Giumalau:

Punctul de intrare in traseu se gaseste in Saua Fundu Colbului, pe soseaua Transrarau, Drumul Judetean 175B – la aproximativ la 11 kilometri daca se vine dinspre Pojorata sau la circa 16 kilometri daca se vine din localitatea Chiril.

Acces la intrarea pe traseu:

– 11 km daca se vine dinspre Pojorata
– 16 km daca se vine dinspre Chiril
– GPS intrare in traseu 47.458070, 25.521561
La intrarea pe acest traseu montan in Muntii Giumalau ne orientam cu ajutorul unui semn de directie. Pornim pe drumul forestier marcat cu „banda rosie”. Trecem printr-o zona unde padurea, cel mai probabil, a fost defrisata, pentru ca mai apoi sa ajungem la cararea care urca spre Varful Giumalau.

Ajunsi in desisul padurii, marcajul este usor de urmat. Cararea lata si bine intretinuta ne duce spre zona presarata cu stanci de mici dimensiuni si pietre denumita Polita Caprelor.

Urmeaza o portiune pe unde se urca mai accentuat, iar dupa aproximativ o ora si 15 minute de la intrarea pe traseu, suntem pe cumpana de ape dintre Bistrita (bazinul Paraului Colbu) si Moldova (bazinul Paraului Surii), adica pe muchia despartitoare dintre cele doua bazine hidrografice enumerate anterior.  Aici ne intersectam  cu marcajul „cruce rosie”, care duce direct spre Cabana Giumalau. Pe acest traseu ne vom intoarce. Noi continuam pe „banda rosie” pentru a ajunge pe Varful Giumalau.

Dupa aproximativ 20 de minute, poteca ne scoate intr-o poienita impanzita cu tufe de afine.

Mai departe cararea urca accentuat printr-o  portiune a traseului cu jnepeni inalti. In departare, in spatele nostru, vedem Pietrele Doamnei de pe Masivul Rarau. Urmam cararea si nu dupa mult timp in fata noastra se inalta crucea de pe Giumalau. La aproximativ 20 – 30 de metri de monument se afla Varful Giumalau, cu altitudinea de 1858 de metri.

Dupa ce am admirat imprejurimile, inaintam pe drumul marcat cu „punct albastru”, spre Cabana Giumalau.  Ajunsi pe creasta Giumalaului continuam traseul si in cateva minute zarim, in vale, cabana.

Coboram usor si in scurt timp ajungem la cabana Giumalau.

De la cabana urmam cararea marcata cu „cruce rosie”. Inaintam aproximativ 500 de metri, pana la marginea padurii. Urmeaza o portiune unde marcajul lipseste. Cotim spre stanga,  spre nord, ne indepartam de brazi si traversam o muchie de deal pana ajungem din nou la baza padurii.

Mai departe acest traseu montan in Muntii Giumalau merge pe langa liziera padurii.

Aceasta portiune a traseului este plina cu afine, asa ca hotaram sa luam o pauza.

In continuare cararea continua pe curba de nivel, iar dupa aproximativ un kilometru si jumatate intram in padure, unde ne prinde si ploaia.

Ne punem pelerinele, dar usor sa nu trezim copilul care a adormit din nou, si pornim la drum.

La aproximativ la 45 de minute, de la intrarea in padure, ajungem la cumpana de ape, adica la muchia despartitoare dintre bazinele hidrografice Paraul Colbu si Paraul Surii, unde intalnim si marcajul de directie pe langa care am mai trecut.

Aici marcajul „cruce rosie” se termina. Mai departe coboram pe „banda rosie”, urmam acelasi traseu pe care am urcat. Dupa circa un kilometru suntem in zona Polita Caprelor si dupa inca un kilometru ajungem la segmentul de traseu unde padurea a fost defrisata.

In continuare urmam drumul forestier spre soseaua Transrarau.

Ajunsi la locul unde am parcat masinile, acest traseu montan in Muntii Giumalau ia sfarsit.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.