Traseu spre Cascada Susara si La Tunele, de la Camping Lacul Dracului. Cheile Nerei

Traseu montan in Cheile Nerei-Beusnita. Obiective turistice: Lacul Dracului, Cascada Susara, Cheile Susarei, La Tunele si camping Valea Beiului.

Partea 1

Camping Lacul Dracului – Lacul Dracului – La Scaune – La Rampa – Poina Logor – intrare in satul Carbunari
Marcaj: banda albastra  + banda rosie
Durata: 3 – 3 ½ ore 

Partea 2

Intrare in satul Carbunari – Ogasul Ungureanu – Cascada Susara – Valea Susara – Cheile Susarei – Parul Susara – Vechea Mina Romana – Cabana Susara – Sasca Montana
Marcaj: cruce albastra
Durata: 2 – 2 ½ ore

Partea 3

Sasca Montana [DJ 571 si apoi DC 54] – Sasca Romana
Marcaj: nemarcat
Durata: 1 ½ ora – 4,5 km

Partea 4

Sasca Romana – Pod suspendat – La Tunele [Carsia Foeroaga Mare – Carsia Caraula] – Podul Beiului
Marcaj: banda rosie
Durata: 1 ½ ora

Partea 5

Podul Beiului – Cascada Vaioaga – Camping Valea Beiului
Marcaj: banda albastra  + banda galbena
Durata: 1 – 1½ ora / 15 min. cu masina

Campare: Camping Valea Beiului
Cazare: Cabana Valea Bei

! In anii ploiosi este indicat ca pe acest traseu sa folositi spray-uri sau creme anti-tantari.

Traseu montan în Cheile Nerei-Beușnița: Lacul Dracului – Cărbunari
Începem traseul din campingul neamenajat de lângă Lacul Dracului. Traversăm râul Nera, trecem pe lângă lacul de culoare albastru-verzuie și apoi urcăm pe cărarea marcată cu „bandă albastră” și „bandă roșie”, care duce spre zona numită „La Scaune”.
Ajunși la intersecția de trasee, urmăm cărarea marcată cu bandă albastră, cu scopul de a ajunge în statul Cărbunari. Traseul urcă din ce în ce mai accentuat prin pădure, până ajungem la un drum forestier. Cotim spre stânga, apoi imediat spre dreapta, iar drumul ne duce spre locul numit „La Rampa”.
În continuare urmăm drumul forestier, iar când ne intersectăm cu un alt drum, cotim spre dreapta. După puțin timp de mers ajungem în Poiana Logor. Aici găsim o cabană din lemn părăsită. Facem stânga pe lângă ea, drumul forestier devenind din ce în ce mai lat și circulat.

Citește și Traseu spre Ochiul Beiului si Cascada Beusnita, de la Camping Valea Beiului. Cheile Nerei-Beusnita

Traseu montan în Cheile Nerei-Beușnița: Cărbunari – Cascadă Şuşara
La intrarea în satul Cărbunari, părăsim drumul marcat cu „banda albastră”. Înaintăm pe cărarea marcată cu cruce albastră, care duce spre Cascadă Şuşara și localitatea Sasca Montană.
Intrăm în pădure și după puțin timp coboram accentuat spre Ogașul Ungureanu. Prin cuvântul „ogaș” se înțelege curs de apă nepermanent. Când am ajuns noi albia era străbătută de doar de un firicel de apă.
Coboram pe trepte formate din bușteni cimentați în roca calcaroasă specifică zonei, până ajungem la Cascadă Şuşara.
Cască Șușara are 15 metri înălțime și este formată din două trepte, cea de sus de 6-7 metri, iar cea de jos de 8-9 metri. Apa cade pe un canal subțire săpat în stâncă și ajunge într-un bazin. Pietrele din apă sunt acoperite cu mușchi verde, ceea ce face că apă să aibă o culoare cu totul aparte.

Traseu montan în Cheile Nerei-Beușnița: Cascadă Şuşara – Cabana Șușara
Părăsim cascada Șușara, trecem peste pârâul Șușara pe un podeț de lemn și imediat ajungem la Cheile Șușarei.
Continuăm traseul marcat cu „cruce albastră” și după puțin timp de mers găsim o vechea mină romană. Intrarea în mină este îngustă, dar galeria se mărește după aproximativ 5 – 6 metri. Mina se poate vizita pe o lungime de aproximativ 40 de metri lungime, restul galeriilor fiind inundate.
Părăsim vechea mina și după circa 300 de metri ajungem la Cabană Șușara. Clădirea destinată turiștilor se află în stare bună, dar din păcate când am ajuns noi era închisă. Partea bună a fost că lângă cabană am găsit un izvor.

Citește și Traseu spre Canton Damian si Lacul Dracului, de la Camping Valea Beiului. Cheile Nerei

Traseu montan în Cheile Nerei-Beușnița: Cascadă Şuşara – Sasca Română
Mergem tot înainte pe cărarea bătătorită și în scurt timp ajungem în localitatea Sasca Montană. Cotim spre dreapta pe Drumul Județean 571, cu scopul de a merge în Sasca Română.
După aproximativ 2,5 km ajungem la biserica din Sasca Montană. Aici cotim spre dreapta pe Drumul Comunal 54 și înaintăm pe acesta încă circa 2 km. Drumul asfaltat dintre Sasca Montană și Sasca Română se poate parcurge pe jos cam într-o ora și jumătate. Sfatul meu este să faceți autostopul, această porțiune merită făcută cu mașina.
Ajunși în Sasca Română, părăsim drumul asfaltat și cotim spre stânga, atunci când întâlnim un monument ce reprezintă o cruce mare vopsită în alb. Înaintăm pe drumul pietruit și la ultima casă de pe uliță găsim marcajul „bandă roșie”.

Citește și Traseu spre Cascada Vaioaga si Camping Valea Beiului. Cheile Nerei-Beusnita

Traseu montan în Cheile Nerei-Beușnița: Sasca Română – La Tunele – camping Valea Beiului
Mai mergem un pic și apoi traseul nostru cotește spre stânga către un pod suspendat. Traversăm podul care trece peste râul Nera și apoi mergem spre dreapta, pe o cărare ce străbate o livadă, apoi pe un drum adânc, iar când întâlnim marcajul cotim, din nou, spre dreapta.
Ajungem la Carsia Foeroaga Mare. Aici se află cea mai înaltă prispă din Cheile Nerei. Trecem prin primul tunel, din succesiunea 7 tuneluri pe care le vom străbate în această zonă a traseului, numită „La Tunele.” Mai înaintăm câteva minute, apoi părăsim cărarea principala pentru a ajunge la un loc mai puțin știut.
Aici găsim mult nisip și un izvor care țâșnește din stâncă, dar pentru a ajunge la el trebuie să faci o baie în Nera.

Citește și Traseu spre Cascada Bigar si Izbucul Bigar. Muntii Aninei / Cheile Nerei-Beusnita

Intrăm în cel mai lung tunel, măsoară 40 de metri. Trebuie știut, că pe acestă porțiune cu tuneluri a traseului se întâlnesc vipere. Nu am întâlnit niciuna, dar ele sunt prezente, după cum ne-au avertizat localnicii și alți turiști întâlniți pe traseu. Așa că aveți mare grijă pe unde călcați și pe un puneți mâna!
Ajunși la Podul Beiului ne îndreptăm spre locul unde se află parcarea. Ne urcăm în mașină și în aproximativ 15 minute străbatem drumul de 5 km, marcat cu „bandă albastră”, ce duce spre campingul din Valea Beiului.

2 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.