Traseu spre Cascada Varciorog si Varful Bihor, din Vanvucesti (Arieseni). Muntii Apuseni

Traseu montan in Muntii Apuseni. Obiective turistice: Cascada Varciorog, Saua Bihorului, Varful Biharia, Varful Bihor sau Cucurbura Mare, Valea Cepelor si Arieseni.

Partea 1

Vanvucesti (837 m) – Valea Varciorog – Cascada Varciorog (1090 m)
Marcaj: punct galben
Durata: 1½ – 2 ore

Cascada Varciorog (1090 m) – Tarnita (saua) Bihorului
Marcaj: Nemarcat
Durata: 1 – 1½ ore

Tarnita (saua) Bihorului – Varful Biharia (1597 m) – Varful Bihor / Cucurbura Mare (1869 m)
Marcaj: banda rosie
Durata: 1½  – 2 ore

Partea 2

Varful Bihor / Cucurbura Mare (1869 m) – Valea Cepelor – Arieseni (950 m)
Marcaj: banda albastra
Durata: 3½ – 4 ore

  •  De pe Varful Bihor, traseul marcat cu „banda albastra” continua pe un drum pietruit pentru cca 100 m, apoi coteste spre stanga si coboara accentuat. Pe portiunea alpina in care se coboara marcajul „banda albastra” in anul 2013 nu exista, traseul fiind vizibil cu ajutorul unor tarusi infipti in pamant din 10 in 10 metri. Dupa disparitia tarusilor traseul continua pe un drum nemarcat pana in zona impadurita. Aici traseul „banda albastra” coteste spre dreapta. Din pacate intrarea pe traseu nu este semnalizata corespunzator, lasand impresia ca trebuie urmat drumul. Mare atentia in aceasta zona!
  • Cei care nu gasesc intrarea pe traseu si urmeaza drumul forestier, sa mearga paralel pe langa firicelul de apa aflat pe partea stanga. Cand drumul se bifurca se inainteza spre dreapta, iar dupa cca 100 – 200 m apare si traseul marcat „banda albastra”. In continuare se coboara pe drum si apoi pe o poteca pana la drumul pietruit si marcat corespunzator care duce la Arieseni. Acest drum face legatura cu Varful Bihor, fiind varianta mai lunga a traseului. Sfatul meu este sa urmati drumul, nu marcajul.

Durata totala: 7½  – 9½ ore

Loc de campare: Pensiunea „Mama Uta”
Localizare GPS: N46°27’24.13″ E22°48’15.85″
Alte detalii: 
Pensiunea / campingul „Mama Uta”, destinata pentru cazare Valea Ariesului (Muntii Apuseni) se afla situata pe DN75, la distanta de 2 km de comuna Garda de Sus. Se afla pe cursul superior al raului Aries, la N-E de Varfului Curcubata Mare, din Muntii Bihor, la 740 m altitudine.
Tarife: mamauta.ro

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.