Traseu spre Trovantii sau Babele de la Ulmet, din localitatea Bozioru. Muntii Buzaului

Traseu montan in Muntii Buzaului, Masivul Ivanetu. Obiectivul acestei calatorii fiind Babele sau Trovantii de la Ulmet, comuna Bozioru.

Partea 1

 DJ 203L cotim pe langa un magazin – localitatea Ulmet (comuna Bozioru, Buzau) – cu masina pana la prima intersectie de drumuri de la iesirea dini sat iesim din satul Ulmet
Distanta: 1,2 km
Marcaj: nemarcat (sunt doar indicatoare de directie inscriptionate cu „Babele”

Acces: De pe Drumul Judetean  203L, in dreptul localitatii Ulmet, cotim pe langa un magazin pentru a intra pe un drum comunal. Inaintam cu masina pe ulita semnalizata cu indicatoare de directie pe care apare scris cuvantul ”Babele” pana la prima intersectie de drumuri de la iesirea din sat. Parcam masinile.

Cu masina pana iesim din satul UlmetBabele (trovantii) de la Ulmet
Durata: 15 minute
Marcaj: nemarcat (sunt doar indicatoare de directie inscriptionate cu „Babele”)

Acces: De la locul unde am parcat masinile, urmam sensul de mers indicat de semnul de directie pe care il gasim intr-un copac. Urcam usor, trecem pe langa o fantana cu ciutura, unde mai descoperim un semn de directie si apoi ajungem intr-o poienita, in mijlocul careia se gaseste un trovant, loc de unde se pot vedea si Babele.
Mai inaintam putin si apoi urcam o panta de cativa zeci de metri pana la Babele sau trovantii din localitatea Ulmet. De la Babele se poate ajunge si spre alti trovanti de dimensiuni mari, denumiti Coloane (vezi harta), dar la momentul respectiv nestiind de existenta lor, ne-am oprit la Babele.

Trovantii sunt o adunatura de pietricele de diferite marimi, legate intre ele printr-un ciment carbonatic. Tendinta lor este de crestere spontana cu o rata de depunere care poate atinge 4 – 5 centimetri in 1200 ani. Trovantii, aceste opere de arta ale naturii care iau forme ciudate, unele seamana cu nave spatiale, poarta numele si de „pietre care cresc” sau „pietre vii”, deoarece se poate spune ca se hranesc cu nisip.

Partea 2

Babele (trovantii) de la Ulmet – locul unde am parcat masina
Durata: 15 minute
Marcaj: nemarcat

Locul de unde am pornit pe traseu – cu masina prin satul Ulmet (comuna Bozioru, Buzau) pana iesim in Drumul Judetean 203L
Distanta: 1,2 km
Marcaj: nemarcat

12 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.