Pantalonii si geaca de ploaie te tin uscat doar in anumite conditii!

Echipamentul rezistent la apa din materiale impermeabile si respirabile, destinat exclusiv perioadelor cu precipitatii, se comporta foarte bine in conditiile impuse de producator. Din pacate sau din fericire, muntelui nu-i poti impune un set de reguli.

Trebuie stiut ca membrana respirabila ajuta la mentinerea umiditatii produse de organism la cote mai scazute, nu elimina transpiratia in totalitate! Dar din explicatiile sirete de pe eticheta, poti sa ajungi la concluzia ca nu o sa transpiri niciodata.

Cum se pierde respirabilitatea membranei. Cum te uzi
1. Atunci cand ploua, umiditatea de afara este mai mare decat cea de la nivelul corpului. Pe la maneci, pe la gat, pe la aerisiri etc umiditatea din exterior patrunde spre interior, la care se adauga vaporii de apa produsi prin transpiratie. La nivelul gecii, pe interior, se formeaza un strat subtire de lichid care impiedica respirabilitatea membranei. De obicei acest fenomen are loc chiar acolo unde este mai mare nevoie de ventilatie: piept, sub brat, spate etc


2. Stratul din exterior sau interior se murdareste: rasina, pamant, praf, grasimi eliminate prin transpiratie etc. In zona respectiva respirabilitatea dispare pentru ca porii sunt acoperiti.

Citeste si :
Cum sa te incalzesti atunci cand esti ud leoarca
Trucuri impotriva transpiratiei
Caracteristicile membranei respirabile

Nu te baza doar pe tehnologie! 
Desi aceste produse sunt realizate de producatori cu renume din industria echipamentelor montane, pe vreme cu precipitatii abundente respirabilitatea membranei se pastreaza doar o scurta perioada de timp. Atunci cand membrana inceteaza sa mai ventileze vaporii de apa, haina ramane doar impermeabila, se comporta ca un celofan. La celofan te astepti sa nu respire si pleci pe traseu cu mai multa precautie. La membrana, dupa ce citesti explicatiile de pe eticheta si primesti chiar o garantie, esti tentat sa te bazezi exclusiv pe tehnologie.

Maximizarea membranei
– curata materialul ori de cate ori s-a murdarit. De multe ori o simpla spalare cu detergenti speciali reinnoieste respirabilitatea membranei
– dupa spalare revitalizeaza membrana cu un spray / o solutie de impermeabilizare
– urmeaza uscarea realizata la temperatura camerei si depozitarea intr-un loc curat si uscat pentru a evita aparitia mucegaiului sau a altor bacterii care pot deteriora membrana

Concluzia
Platesti sume mari de bani pe echipamentul de ploaie si te trezesti ca, in anumite conditii, in afara de design, rezistenta si de un plus de mobilitate, un banal sac de gunoi iti ofera aceeasi protectie.
Geaca si pantalonii impermeabili si respirabili isi mentin caracteristicile de pe eticheta doar pe vreme cu precipitatii de scurta durata si de mica intensitate.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.