De ce unii ursi hiberneaza toata iarna, iar altii mai putin
In clipul Eroi printre urși – Episodul 31, postat pe canalul de YouTube WWF Romania, Leonardo Bereczky, fondatorul Centrului pentru Reabilitarea Ursilor Orfani, a oferit cateva detalii extrem de interesante despre comportamentul ursilor pe timpul iernii.
„Hibernatia ursida este un fenomen unic in lumea animalelor. Este o hibernare, insa nu totalmente hibernare… animalul este capabil sa fie activ imediat, deci nu-i ia cateva ore sa-si revina din starea de hibernare, spune acesta. Atunci cand zapada creste, temperatura scade, implicit si cantitatea de hrana din natura scade pentru ursi nu mai este foarte benefic sa-si consume o cantitate de energie cautand hrana. Biologia ursului permitandu-i sa se bage intr-un barlog si sa-si petreaca iarna in stare de hibernare”, a spus acesta.
Fondatorul centrului din Muntii Hasmas a mai vorbit in clipul postat pe canalul YouTube WWF Romania si despre comportamentul ursuletilor de care are grija atunci cand se simt in pericol. „Ursuletii nostri in aceasta perioada si-au sapat un barlog. Am facut greseala sa-i deranjez incercand sa le filmez barlogul, ei s-au refugiat in copac. Este o chestie instinctuala pentru a scapa de pradatori in aceasta perioada. Proiectul nostru copiaza natura, ursuletii isi sapa barlogul in aceasta perioada de inceput de iarna – sfarsit de toamna si vor petrece aproximativ trei – patru luni in acest barlog, fara a se hrani, fara a fi activi”, a explicat Bereczky Leonardo.
„Cele mai mari pericole in perioada de hibernare este deranjul pe care il fac ursii mari care se trezesc mai repede sau nici nu se culca in perioada de iarna din unele motive. In aceasta zona, de obicei ursii se retrag si hiberneaza, nefiind activi in perioada de iarna, insa deranjul care este peste tot prezent in paduri, chiar si iarna, datorita exploatarilor forestiere sau altor activitati umane, uneori, unii ursi sunt deranjati, incep sa umble. Am avut cazuri in care la sfarsitul lunii februarie au venit ursi foarte mari care au rupt gardul si chiar au omorat ursuleti”, a mai spus fondatorul singurului orfelinat pentru puii de ursi din Europa.
La final, Leonardo Bereczky, le-a oferit cateva sfaturi de bun-simt turistilor care urca pe munte. „Iata de ce, este important, daca suntem turisti, daca mergem la munte pe trasee turistice sau ne abatem de la trasee turistice, sa ne comportam asa-zis civilizat sa nu deranjam lumea animalelor, mai ales in perioada de iarna si mai ales acolo unde ursii au zone de hibernare. Pentru ca daca noi deranjam un urs in perioada asta (n.r. iarna), practic il determinam sa-si paraseasca barlogul, il determinam sa consume foarte multa energie in plus, si iata de ce, in unele cazuri, asemenea ursi pot deveni ursi problema!
P.S. Acesta nu este un interviu este pur si simplu transcrierea convorbirii din video!
Daca v-au placut sfaturile lui Leonardo Bereczky, puteti sa va abonati la canalul de YouTube, WWF Romania si Like la pagina lor de Facebook, iar daca vreti sa-i ajutati pe ursuletii aflati in grija lui Leonardo Bereczky o puteti face donand o suma de bani pe pagina patreon.com/wwfromania.
CUM POTI SA AJUTI?
Poti avea grija de un urs orfan, cu doar 5$ pe luna. Ii va asigura hrana pentru o zi. Daca iti convingi un pic mai mult de 5 prieteni sa faca la fel, acelasi pui de urs va avea hrana o saptamana. Cu 30$ lunar, poti spune chiar ca in fiecare zi de marti, TU esti cel care hraneste un ursulet.
Desi este singurul Orfelinat de acest gen de pe continent unde puii de urs sunt ingrijiti, hraniti si monitorizati, toti partenerii traditionali ai acestui proiect au incetat sustinerea financiara lasand viitorul ursuletilor incert!
Ce s-a intamplat la orfelinatul de ursi in 2017
Related Posts
-
Interviu cu polonezul care a mers pe jos pe toata intinderea Carpatilor!
12 comentarii | oct. 7, 2016
-
Igiena personala pe munte
Niciun comentariu | nov. 3, 2011
-
Cum sa te incalzesti atunci cand esti ud leoarca
Niciun comentariu | feb. 20, 2013
-
Sfaturi pentru schiori. Desene animate
Niciun comentariu | ian. 6, 2012