Totul despre membranele impermeabile

IMPERMEÁBIL, – A I. adj. 1. (despre materiale, tesaturi) care nu permite trecerea prin el a unui fluid. 2. (fig.) neinfluentabil, insensibil; refractar, inaccesibil. II. s. n. manta, pardesiu de ploaie, dintr-un material impermeabil (I, 1); fulgarin. (< fr. imperméable).

In magazinele de munte se foloseste des termenul “impermeabil” pentru tesaturi, dar putin stiu ca el are o alta semnificatie decat cuvantul din DEX, odata cu aparitia materialelor respirabile. Si de aici apar unele confuzii.

Testele pentru tesaturile impermeabile efectuate in laborator se refera, in general, la:
– rezistenta la cantitatea de precipitatii
– rezistenta la presiune

Rezistenta la ploaie
Producatorii folosesc “camera de ploaie” ca instrument de cercetare. Acest test se face in principal pentru a indeplini cerintele internationale. Astfel, materialele pot fi clasificate ca impermeabile sau nu si se incadreaza la taxa de import / export corecta.

Rezistenta la presiune a unei membrane cu ajutorul unui tub cu apa
La capatul unui tub pozitonat pe verticala timp de 24 de ore, cu diametrul de 1 inch, se pune bucata de material impermeabil care urmeaza sa fie testata; apoi tubul este umplut cu apa pana cand materialul atasat la unul din capetele devine umed; la final se numara milimetrii pana la inaltimea unde a fost turnata apa in tub.

Metodele de testare prezentate sunt explicate in mare, pe intelesul tuturor, sigur sunt mult mai complexe si mai multe. Daca are cineva idee care este intregul proces de testare al membranelor impermeabile il rog sa scrie un comentariu.

Majoritatea companiilor care produc membrane rezistente la apa folosesc metode de testare similare de impermeabilitate. In principal rezultatele acestor teste sunt folosite pentru comparatie si strategii de marketing.

Din pacate, in termeni de testare in conditii meteo naturale rezultatele lor sunt inselatoare si nu sunt foarte precise, decat pana la un anumit punct. Acest fapt se datoreaza, in principal, pentru ca testele se fac doar in laborator si pentru ca producatorii de membrane nu sunt obligati sa foloseasca acelasi test de impermeabilitate. O membrana de la firma YYYY si care se lauda cu o membrana impermeabila de 20.000 mm/24h, poate fi clasificata ca fiind de 5.000mm/24h de o alta firma concurenta. Diferenta este exagerata, dar este posibil, pana nu se ajunge la acelasi mod de testare.

Impermebilitatea membranelor in mm:
0 mm: tesatura total neimpermeabila;
0 mm – 1.000 mm: tesatura rezistenta la ploaie, dar nu este impermeabila;
1.000 mm – 5.000 mm: tesatura partial impermeabila la ploaie, dar nu si la presiune (daca te asezi sau te intinzi pe suprafete ude);
5.000 mm – 15.000 mm: tesatura total impermeabila la ploaie, dar nu si la presiune (daca stai o perioada mai lung pe o suprafata uda, daca te bagi in apa, persoane supraponderale care care se aseaza pe suprafete umede);
15.000 mm – 30.000 mm: complet rezistente la apa, chiar si sub presiune;
peste 35.000 mm: materiale care nu au pori – plastic, cauciuc gros, sticla etc

Atentie!
Clasificarea de mai sus poate fi incorecta, dar din pacate nu exista o repartizare a valorilor impermeabilitatii universala.

Pentru cei care gasesc pe eticheta imprimat mm (milimetri) sau psi (pounds per inch patrat) pot calcula foarte usor valoarea in litri.

Exemplu oferit de Dinu intr-un comentariu: „1 litru de apa/mp corespunde unui strat cu grosimea de un mm/mp – rezulta urmatoarea transformare 20 l/mp = 20000 ml/mp = 20 mm/mp.”

1 mm = 1 l (litru)
1 psi = 704 mm.

Exemplu oferit de Dinu intr-un comentariu: „Cele mai mari cantitati de precipitatii masurate pe Glog, se inregistreaza la Cherrapunji (alte opinii dau Mawsynram, situat la cativa km de localitatea initial mentionata) situat la baza versantului sudic al Himalayei. Precipitatiile medii anuale depasec 12000 l/an = 12000 mm/an (ceea ce inseamna o coloana de apa de 12 m grosime cu sectiunea de 1mp). In anul cel mai ploios s-au inregistrat peste 26000 l/mm/ an, iar precipitatiile maxime in 24 h au fost aproape de 1000 l/mm (iunie 1974)”.

In concluzie, precipitatiile maxime in 24 h au fost aproape de 1000 l/mm, iar producatorii garateaza si pentru 20000 mm/l in 24 h ….

Totusi, nu toate firmele apeleaza la mm / psi pentru a clasifica impermeabilitatea produselor. Unele le garanteaza pentru un anumit numar de spalari, altele afirma ca schimba produsul sau returneaza banii daca nu esti multumit.

Chiar daca membrana unui produs poate fi evaluata la 20.000 mm/24h, cusatura are o rezistenta mult mai scazuta la impermeabilitate. Cusaturile cele mai bune sunt cele care au aplicate peste locul unde au fost cusute o banda impermeabila, apoi urmeaza cusaturile sudate. Din pacate, astfel de cusaturi sunt aplicate in principal doar in zonele considerate importante, ca: umeri, piept, genunchi etc.

Concluzia
Cauta review-uri pe forum-uri / site-uri / bloguri de profil si nu uita de YouTube. Intreaba de: cusaturi, membrana folosita, firma, pret, garantie, design, cand a fost fabricat respectivul model (sa nu depaseasca 2 ani – membrana are o garantie, chiar daca sta in raft) si nu in ultimul rand, intreaba-te la ce vrei sa o folosesti. Pe scurt, informeaza-te!

2 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.